Harva ruoka tuo Italian mukavuuden, sydämen ja aidot maut niin hyvin mieleen kuin kotitekoinen lasagne. Kutsuitpa sitä sitten lasagneksi (italialainen kirjoitusasu) tai lasagnaksi (amerikkalaistunut versio), tätä kerroksellista mestariteosta ei voi erehtyä pitämään muuna kuin kodikkaan, uunissa paistetun italialaisen keittiön huippuna. Tästä oppaasta löydät parhaan klassisen lasagnereseptin, joka on täynnä täyteläistä lihakastiketta, kermaista bechamellia, täydellisesti kypsennettyjä pastalevyjä ja sulavaa juustoa. Tämän vaiheittaisen reseptin avulla valmistat perinteisen lasagnen helposti – ja saat lisäksi runsaasti asiantuntijoiden vinkkejä, maukkaita variaatioita, säilytysohjeita ja apua vianmääritykseen, jotta jokainen viipale näyttää ja maistuu uskomattomalta.
Miksi tulet rakastamaan tätä Lasagne-reseptiä
Tämä klassinen lasagneresepti on saanut inspiraationsa suoraan italialaisista keittiöistä, joissa perhe, ystävät ja runsaat lautaset hallitsevat. Tässä perinteikkäässä ja maultaan rikkaassa lasagnessa yhdistyvät syvästi suolainen ragù, samettinen bechamel ja kerroksittain italialaista juustoa – kaikkea sitä, mitä kokit kaipaavat, kun he haluavat väkijoukkoja miellyttävää lohturuokaa oikein tehtynä. Se sopii täydellisesti juhlapyhien viettoon, sunnuntai-illallisiin tai lohduttavien tähteiden valmisteluun. Jokainen suupala tarjoaa herkän pastan, vankan lihakastikkeen ja kullankeltaisen, kuplivan juuston iloisen kontrastin – aivan kuten italialaiset isoäidit aikoivat.
- Aidot, perinteiset italialaiset maut.
- Runsaat, kerroksittaiset annokset nälkäisille perheille.
- Valmista etukäteen ja pakastinystävällinen
- Helppo mukauttaa kasvissyöjille, gluteenittomille tai nykyaikaiselle ruokavaliolle.
Tarvittavat ainesosat
Jos haluat luoda klassista, aitoa italialaista lasagnea kotona, kerää nämä olennaiset ainesosat:
- 500 g lasagnepasta-arkkeja (tuoretta tai kuivaa, kuten Garofalo Lasagna Riccia Pasta tai Rummo Lasagne with Egg).
- 2 rkl ekstra-neitsytoliiviöljyä (esim. Gustus luomu ekstra-neitsytoliiviöljy tai Alce Nero Olio Extra Vergine di Oliva).
- 1 suuri sipuli, hienonnettu
- 2 keskikokoista porkkanaa, hienonnettuna
- 2 vartta selleriä, hienonnettuna
- 3 valkosipulinkynttä, hienonnettu
- 500 g jauhelihaa
- 250 g jauhettua sianlihaa tai italialaista makkaraa (suolet poistettu).
- 2 rkl tomaattipastaa
- 700 ml passataa, tomaattipyreetä tai tomaattimurskaa (kokeile Alce Nero Tomaattipyreetä tai Garofalo Tomaattikastiketta).
- 1 tl italialaisia yrttejä tai oreganosekoitusta
- Kourallinen tuoretta basilikaa, hienonnettu
- Suolaa ja vastajauhettua mustapippuria
- Pieni ripaus chilihiutaleita (valinnainen)
- Béchamel-kastike:
- 60 g suolatonta voita
- 70 g 00 vehnäjauhoja tai yleispiirteisiä jauhoja
- 800 ml täysmaitoa
- 1/2 tl muskottipähkinää, vastaraastettua
- Suolaa ja pippuria maun mukaan
- 250 g mozzarellajuustoa, silputtuna
- 100 g parmesaanijuustoa, hienoksi raastettuna
- 250 g ricottajuustoa (valinnainen, ks. muunnelmat)
Ainesosan huomautukset & ostovinkit
- Pasta-arkit: Käytä halutessasi gluteenitonta pastaa(katso vaihtoehdot).
- Juustoa: Aito parmesaani tai Grana Padano tuo runsaan maun. Ricotta on valinnainen, mutta lisää kermaisuutta.
- Liha: Naudan- ja sianlihan (tai italialaisen makkaran) yhdistelmä luo syvän maun. Jos haluat kevyemmän version, käytä pelkkää naudanlihaa tai jopa kalkkunaa.
- Tomaattikastike: Valitse italialainen passata, sose tai kastike, jotta saat aidoimman maun.
- Oliiviöljy: Gustuksen kaltaista korkealaatuista ekstra-neitsytoliiviöljyä paistamiseen ja maustamiseen.
- Tuoreet yrtit ja mausteet: Kokeile salviaa(katso tästä) tai punapippurihiutaleita saadaksesi lisää luonnetta.
Lasagnen valmistaminen (vaiheittaiset ohjeet)
- Valmista liharagù (kastike):
- Kuumenna oliiviöljy suuressa paistinpannussa keskilämmöllä. Lisää hienonnettu sipuli, porkkana ja selleri (soffritto) ja paista 5-7 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä. Sekoita joukkoon valkosipuli ja kypsennä vielä 1 minuutti.
- Lisää jauheliha ja sianliha/makkara ja hajota liha lusikalla. Ruskista tasaisesti, kunnes liha ei ole enää vaaleanpunaista (noin 8 minuuttia). Valuta ylimääräinen rasva tarvittaessa pois.
- Sekoita joukkoon tomaattimurska ja keitä 2 minuuttia maun syventämiseksi. Kaada joukkoon tomaattipyree tai passata, lisää kuivatut yrtit, mausta suolalla, pippurilla ja halutessasi chilihiutaleilla. Anna kiehua.
- Vähennä lämpöä, peitä osittain ja hauduta varovasti 30-45 minuuttia välillä sekoittaen. Lisää basilika lähellä loppua. Maista ja säädä mausteita. (Vinkki: Jos haluat täyteläisemmän ragun, anna sen kuplia varovasti jopa 90 minuuttia.)
- Tee Béchamel-kastike:
- Sulata voi kattilassa keskilämmöllä. Lisää jauhot ja vatkaa jatkuvasti 1-2 minuuttia, kunnes ne ovat vaalean kultaisia. (Älä anna sen ruskistua.)
- Kaada vähitellen lämmin maito joukkoon ja vatkaa voimakkaasti, jotta ei synny kokkareita. Jatka keittämistä vatkaten, kunnes kastike sakenee (5-7 minuuttia).
- Mausta muskottipähkinällä, suolalla ja pippurilla. Nosta liedeltä ja laita sivuun. Peitä muovikelmulla, jotta iho ei muodostu.
- Kypsennä pastalevyt (tarvittaessa):
- Esikypsennä kuivia lasagnelevyjä suolalla maustetussa kiehuvassa vedessä 2-3 minuuttia tai pakkauksen ohjeiden mukaan, kunnes ne ovat juuri ja juuri taipuisia. Kastele kylmään veteen ja taputtele kuivaksi. (Jätä tämä vaihe väliin, jos käytät uunivalmista tai tuorepastaa.)
- (Minivinkki: aseta lakanat vierekkäin pyyhkeen päälle, jotta ne eivät tartu kiinni!)
- Kokoa lasagne:
- Kuumenna uuni 180 °C:seen (350 °F). Öljyä kevyesti suuri uuninkestävä vuokavuoka (n. 22x33cm tai 9×13″).
- Levitä pohjalle ohut kerros lihakastiketta tarttumisen estämiseksi.
- Kerrotaan pastalevyjä kastikkeen peittämiseksi (hieman päällekkäin), levitetään sitten kolmasosa lihakastikkeesta pastan päälle, sitten kolmasosa bechamelista, sitten ripaus mozzarellaa, parmesaania ja loraus ricottaa (jos käytetään).
- Toista kerrokset (pasta, ragù, bechamel, juustot) vielä kaksi kertaa ja viimeistele viimeisellä kerroksella pastaa, pienellä määrällä bechamellia ja runsaalla mozzarella- ja parmesaanikerroksella.
- (Kohokohta: Varaa mozzarellaa ja parmesaania vain päälle!)
- Paista lasagne:
- Peitä vuoka löyhästi foliolla (jotta se ei tartu kiinni, peitä folio teltalla) ja paista esilämmitetyssä uunissa 30 minuuttia.
- Poista folio ja paista vielä 15-20 minuuttia, kunnes pinta on kupliva, kultainen ja juustoinen.
- Lepää ja palvele:
- Anna lasagnen levätä 15-20 minuuttia ennen viipalointia. (Tämä on tärkeää! Kerrokset jähmettyvät ja maut sulautuvat.)
- Koristele tuoreella basilikalla. Tarjoile rapean vihreän salaatin ja hyvän italialaisen leivän kanssa ja nauti vieraidesi valtavista ylistyksistä.
Pro-vinkkejä täydelliseen lasagneen
- Tasaiset kerrokset: Tasoita kastike ja béchamel lusikan kääntöpuolella tai offset-lastalla, jotta saat siistit, erilliset kerrokset.
- Ei märkää pastaa: Anna ragùn hautua kunnes se on paksua. Älä ylikuormita kastikkeella tai keitä pastalevyjä liian vähän.
- Kultainen päällinen: Viimeistele viimeisellä kerroksella mozzarellaa ja parmesaania, joka on alttiina vastustamattomalle kuplimiselle ja ruskistumiselle.
- Älä jätä loput väliin: Lasagnen annetaan jäähtyä ennen tarjoilua, jotta varmistetaan puhtaat viipaleet ja täysi maku.
Lasagnevariaatiot ja korvaavat vaihtoehdot
- Kasvislasagne: Käytä laadukasta tomaattikastiketta syvyyden lisäämiseksi: korvaa liharagù paistetuilla vihanneksilla (pinaatti, kesäkurpitsa, sienet, munakoiso).
- Vegaaninen lasagne: Vaihda maitotuotteet kasvipohjaiseen bechameliin (soijamaito, oliiviöljy, jauhot) ja vegaanisiin juustoihin; käytä kastikkeessa linssin tai tofun “lihaa”.
- Gluteeniton lasagne: Käytä gluteenittomia lasagnelevyjä tai mukautuvaa gluteenitonta pastaa, kuten Garofalo Penne Rigate Gluten Free tai Rummo Spaghetti Gluten Free. Sakeuta bechamel tarvittaessa maissitärkkelyksellä.
- Erilaiset lihat: Kokeile jauhettua kalkkunaa, kanaa tai lisää italialaista makkaraa. Jos haluat lisää täyteläisyyttä, lisää raguun pancettaa tai kuutioitua kinkkua.
- Juuston vaihtaminen: Syvemmän makuprofiilin saamiseksi korvaa osa mozzarellasta provolonella, fontinalla tai hieman savustetulla scamorzalla.
- Vaihtoehtoiset kastikkeet: Pesto, valkoiset kastikkeet tai mausteinen arrabbiata voivat korvata tomaattiragun tai olla sen seurana luovissa versioissa.
Lasagnen varastointi, pakastaminen ja uudelleenlämmitys
- Säilytys jääkaapissa: Jäähdytä lasagne kokonaan ja peitä se sitten tiiviisti. Säilytä jääkaapissa enintään 4 päivää. Maku syvenee ajan myötä, joten tähteet ovat herkkua!
- Lasagnen pakastaminen: Kääri lasagne (kypsentämättömänä) pakastimeen ja uuniin sopivaan astiaan, kääri hyvin muoviin ja folioon ja pakasta enintään 3 kuukauden ajan. Paista pakastettuna, lisää 15-20 minuuttia paistoaikaan, tai sulata ensin yön yli jääkaapissa.
- Uudelleenlämmitys: Lämmitä lasagnea 180 °C:n uunissa 25-30 minuuttia tai kunnes se on kuumaa. Yksittäisiä annoksia varten käytä mikroaaltouunia, jossa on tilkka vettä, ja peitä se kuivumisen estämiseksi.
Lasagnen usein kysytyt kysymykset ja vianmääritys
Mitä eroa on lasagnella ja lasagnella?
“Lasagne” on yksikössä (ja amerikkalaisessa muodossa), joka viittaa yhteen makaronilevyyn tai yksittäiseen ruokalajiin; “lasagne” on monikossa italialainen muoto, joka viittaa useisiin makaronilevyihin ja kokonaiseen ruokalajiin. Italiassa “lasagne” (lausutaan la-ZAHN-yeh) on oikea, vaikka englanninkielisissä maissa molempia termejä käytetäänkin vaihdellen.
Voiko lasagnea tehdä etukäteen?
Ehdottomasti! Lasagne on ihanteellinen etukäteen valmistettava ateria. Kokoa lasagne jopa päivää aikaisemmin, peitä ja säilytä jääkaapissa. Voit myös pakastaa paistamattoman lautasen myöhempää käyttöä varten. Anna sille muutama minuutti lisäpaistoaikaa suoraan jääkaapista tai pakastimesta.
Miten estät lasagnea olemasta vetistä?
Varmista, että lihakastike on haudutettu sakeaksi eikä liian mauttomaksi; valuta ylimääräinen rasva ruskistetusta lihasta. Vältä vihannesten ylikuormittamista kosteudella (paista ne ensin), äläkä ylikyllästä bechamelilla. Lepo paistamisen jälkeen antaa nesteiden jakautua uudelleen ja jähmettyä.
Voiko kotitekoista lasagnea pakastaa?
Kyllä, lasagne pakastuu hienosti! Pakasta koottu (paistamaton) tai paistettu lasagne tiiviisti käärittynä. Sulata yön yli jääkaapissa (parhaan tuloksen saavuttamiseksi) ennen leipomista tai uudelleen lämmittämistä. Merkitse päiväys, jotta aterian valmistelu on helppoa.
Millaisia kasvisruokavaihtoehtoja tai gluteenittomia vaihtoehtoja klassiselle lasagnelle on?
Kasvislasagnessa voit käyttää paahdettuja tai haudutettuja kasviksia ja täyteläistä tomaatti- tai bechamel-kastiketta. Jos haluat gluteenitonta, valitse gluteenitonta pastaa ja sakeuta valkoinen kastike maissitärkkelyksellä tai gluteenittomilla jauhoseoksilla.
Mikä on paras juusto lasagneen?
Mozzarellan (sulaa ja venyy), parmesaanin (antaa pähkinäisen maun) ja ricottan (antaa kermaisuutta) sekoitus on klassinen. Muita hyviä vaihtoehtoja ovat provolone, fontina tai pecorino, jotka antavat lisää syvyyttä.
Pitäisikö lasagnelevyjen keittäminen aloittaa ennen kokoamista?
Perinteistä kuivapastaa keitetään, kunnes se on notkeaa mutta kypsää (al dente), valutetaan ja taputellaan kuivaksi. Jotkin merkit tarjoavat uunivalmiita levyjä, jotka voi käyttää raakana; tarkista aina pakkaus ja lisää hieman enemmän kastiketta, jos käytät keittämätöntä pastaa.
Kuinka kauan lasagnen pitäisi levätä ennen tarjoilua?
Anna paistetun lasagnen levätä 15-20 minuuttia ennen viipalointia. Tämä auttaa kerroksia jähmettymään, säilyttää rakenteen ja parantaa makua.
Miksi lasagne hajoaa, kun sitä leikataan?
Yleensä siitä, että ei ole annettu tarpeeksi lepoaikaa. Jos kastikkeet ovat liian nestemäisiä tai jos leikataan suoraan uunista, kerrokset eivät pysy. Käytä terävää veistä ja leveää lastaa saadaksesi parhaat tulokset.
Voinko käyttää lasagnessa purkitettua tomaattikastiketta?
Kyllä, laadukas purkkikastike voi lyhentää ragun valmistusta; keitä se vain paahdettujen aromien kanssa ja mausta hyvin. Kokeile Le Conserve della Nonna -tomaattikastiketta tai Garofalo-tomaattikastiketta, jos haluat aitoa italialaista makua.
Tee tämä klassinen lasagne omaksi
Ei ole parempaa tunnetta kuin tarjoilla rakkaudella, perinteillä ja vahvalla maulla täytettyä kotitekoista lasagnea niille, joita arvostat eniten. Tämän autenttisen italialaisen reseptin, hyödyllisten linkkien ja laadukkaiden raaka-aineiden sekä herkullisten muunnelmien avulla olet valmis hallitsemaan lasagnea kaikissa tilaisuuksissa. Nauti jokaisesta kauniista kerroksesta – äläkä unohda nauttia tähteitä!